Honungshantering

4 juli, 2023

Den 28 juni var vi uppe vid klubbstugan och ämnet var honungs hantering.

Det som togs upp var bland annat vad som gäller vid skattning, slungning och försäljning.

Viktigt är att man är noggrann med att allt är rent och att risk för kontaminering minimeras. God hygien, att man tvättar händerna och inte bär smycken vid hantering av honungen. Man måste vara försiktig med ramarna när man tar ut dem ur kupan så att de inte kommer i kontakt med jord utan ställ ramarna i en plastlåda när du har borstat av bina, detta gör också att du inte får med dig en massa bin in när du skall slunga.

Producerar du mindre än 1000 kg honung/år behöver man inte registrera sig hos kommunen eller Länsstyrelsen.

När man tillsätter nya ramar i samhället skall de vara rena och mögelfria samt att vaxet byts vid behov.

Hur vet man då att en ram är färdig och kan skattas

En tumregel är att när bina har täckt minst 2/3 av honungen i ramen är vattenhalten tillräckligt låg. Vattenhalten kan man kontrollera med en refraktometer. Vattenhalten bör ej överstiga 20 %. För bageri och ljunghonung kan vattenhalten vara 23 %.

Kristallisering är en naturlig process som kan ta olika lång tid. För att starta kristalliseringen honungen ställer man honungen svalt och börjar röra med en gång, detta gör man ett par gånger per dag tills dess honungen blivit trögflytande och då är det dags att tappa den på burk.

Ympa honungen

Honungen kan ympas med 3 % tidigare kristalliserad honung för att påskynda processen.

Tappning av honungen bör ske i lämpligt livsmedels godkänt kärl såsom exempelvis en glasburk. I det fall man återanvänder glasburkar är det rekommenderat att man köper nya lock för att säkerställa att det håller tätt.

Vi ser fram emot honungs bedömningen i höst. Här kan du läsa  om hur bedömningen går till Honungsbedomningsreglemenete-2023